Bu Blogda Ara

23 Ocak 2011 Pazar

12.12.2012

   Maya Takvimi'ne göre dünyanın sonuna yaklaştığımız şu günlerde son yıllarda yaşanan depremler, Eyjafjallojokull lar efendime söyleyeyim tusunamiler dünyanın dengelerini alt üst etmiş durumda. En son Şili depremi sayesinde eksende 7 cm lik bir kaymanın olduğunu duyduk.  Size depremin nasıl oluştuğunu P, S, Rayleigh, Love dalgalarını anlatmak isterdim ancak üç haftadır dört kredilik sismoloji dersinin stresini çekiyorum o yüzden bu konuya girme niyetinde değilim çünkü artık sıkıldım ve bıktım. Neyse ders, not ve sınavları bir yana bırakarak NASA'dan gelen habere geçmek istiyorum.
   NASA uzmanlarından Richard Gross tarafından yapılan hesaplamalara göre, Dünya'nın bir günü 1.26 mikrosaniye yani saniyenin milyonda biri kadar kısaldı. NASA'nın araştırması, Şili'deki deprem sonucu Dünya'nın ekseninin ne ölçüde kaymış olduğunuda ortaya koyuyor. Hesaplamalara göre 7 cm lik bir kayma söz konusu.
   Richard Gross ' a göre aynı hesaplama modeli 2004' teki Sumatra depremine uygulanacak olursa o depremde de dünyanın bir gününün 6.8 mikrosaniye azaldığı görülüyor. 
Yeriçinde ki manto tabakasındaki konveksiyonel akımlar sayesinde oluşan depremler dünyanın dengesini değiştiriyor ve bu, yaşamın bir gerçeği.
Tabi gelen açıklamalara baktıkça kıyametin kopmasına az kaldığı yorumlarını yapmamak elde değil. Marduk gezegeni dünyaya çarpacak, dünya foton çağına girecek diye yazıldı, okuduk. Dünyanın dengeleri değişiyor, güneş patlamaları, dünyaya gelen partiküller bizi, yaşamımızı etkiliyor. Bu noktada işin bilimsel boyutu bir yana bırakıp gerçek hayata dönmek istiyorum.
   Biz herşeye rağmen yaşamaya, sevmeye, üzülmeye, ağlamaya devam ediyoruz. Hayatımızı kendimiz yaşanılmaz hale getiriyoruz. Sevdiğimiz insanları, kendimizi üzüyoruz aslında yarın herşey bitecekmiş gibi yaşasak hangisini yapardık? Üzer miydik, üzülür müydük? Hiçbiri...
Yaşamın sadece bugünden ibaret olmadığını bilmemiz gerekiyor hayatta herşey düzelir, istediğimiz gibi olur ya da olmaz önemli olan bu değil. Önemli olan; her koşulda hayatı yaşanılabilir kılmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder